Een Hollands uitje
19 mei 2022 - Vågåmo, Noorwegen
Van mijn zus Anja gisteren een foto gekregen van onze Aardappels wat zijn ze al groot anja geeft ze ook water elke dag
mijn vader was 25 juni jarig en van hem kregen we altijd de 1 ste nieuwe aardappelen op zijn verjaardag
dat gaat dit jaar misschien ook lukken maar dan van eigen teelt. Zo leuk dit
gisterenavond bellen met Olaf, en dat zonder tranen, maar Ooh wat fijn om weer elkaars stem te horen. Later kwam linda er ook bijzitten Zo leuk, met ons 4-en kletsen met beeld en 1700 km uit elkaar. En als ik vraag hoe t met Dayn is en ze laten ons filmpjes zien, ja, dan heb je bewegend beeld van een prachtig mannetje en dan komen de tranen wel
gelukkig hebben we nog heimwee dropjes, ze zijn nog niet op en die helpen echt
ik ben gewoon dankbaar
Om 5 uur was ik al even wakker vannacht, gelijk eruit en naar buiten gluren. Kijken of er dieren om onze camper staan. Helaas. Lekker weer in bed
we gaan hier te laat slapen, onze camper met dit uitzicht lijkt een hoogzit, wij zitten klaar. Rond half 12 een terug kleurende poolhaas gezien die voor ons de bult op ging, die oortjes en de onderkant van het lijf nog wit Ik had ze nog nooit gezien en Rudi alleen van een plaatje
half 9 maakte Lieke ons wakker. Zij moet dan plassen. Een mooie tijd om op te staan. Samen ontbijten. Tas inpakken voor ons uitje. Een appje van onze Hollandse Noorse vakantie vrienden. Ze waren nog niet klaar op de boerderij. Rond 12 uur pas. Geeft niks. Lekker uitgerust en een fijne ochtend gehad
iets na 12 uur kwamen hun eraan en wij mochten instappen in hun VW. De Blåhøe is nog gesloten wegens de sneeuw. De meeste hoge wegen zijn nog maar 2 weken geopend. Ze hadden wel een ander voorstel om met ons rond te rijden en richting Glittersjå te rijden. Ze hadden ook al geprobeerd te bellen want officieel gaat het pas 19 juni open maar niemand nam aan. We wachten t af.
we rijden Vågåmo uit en naast onze weg loopt een brede rivier. Ik zie 2 dieren in t water staan en zeg tegen de anderen. ‘ Er staan paarden in het water, en dat met dit weer’. Het verbaasde me. We kwamen dichter bij en zagen dat het elanden waren. Ook hun maar wij ook waren echt verbaasd. Snel foto’s maken. Wat een gelukkie. Verder rijdend moesten we steeds lachen om mijn paarden uitspraak
verder gereden en we kwamen 3 reeen tegen. Hun vacht is aan t wisselen. Maar Oooh wat zijn ze mager
een prachtige route waar wij echt nooit met de camper waren gekomen , te hoog. En ook houdt de asfaltweg op en krijg je zomaar 10 kilometer een greffelweg steil omhoog hè die na een tijdje weer overgaat in asfalt
Aangekomen bij Glittersjå was de poort dicht en hun nog een keer bellen, helaas, niemand neemt op
wel rond gekeken via het hek maar al snel wouden we weer verder. Bij het uitrijden zien we de man des huizes lopen. Onze bestuurder erheen en vragend in het Noors of wij mogen kijken in de winkel. Hij moet het vragen aan zijn vrouw, hij heeft daar geen verstand van hij is er voor de dieren. En het is momenteel heel erg druk ivm lammertijd. Van zijn vrouw mochten we binnen komen
en dan komt er een speciale vrouw aan, t lijkt wel een eskimo en een charisma waar je zowat van achterover valt, een bijzondere ervaring. Ze kwam net uit de bergen, helpen de elanden naar beneden halen, en daar koopt ze ook haar vellen die verkoopt ze En ze weeft kleden en matjes, ze spint haar wol, ze maakt polswarmers, leren vacht hesjes, er staat ook een naaimachine. Wat een prachtige ruimte. En dat uitzicht, wauw
ik laat haar polswarmers maken, het leer gaat ze zelf stempelen en als kleur heb ik oranje en paars gekozen
dat waren ook hun kleuren als speciaal kleurtje van het gebouw
oranje niet om Holland maar om hele speciale berg besjes die oranje zijn en paars om een speciaal berg bloempje
hoe mooi is dit
na het betalen zegt ze tegen ons, loop nog maar even rond, ik moet weer aan t werk, de Noren hebben nooit geen fiets op slot, hun huis en hun auto is altijd open, je blijft gewoon van andermans spullen af. Wat mooi hè zo was het in Saasveld vroeger ook, waar ik opgroeide maar nu is dat bij ons in Nederland toch echt niet meer
Onder een afdak zagen we een eland met 2 jonkies net 1 week oud
schattig
net als bij reeen is hun 1 ste worp 1 reekalf en het jaar erop 2 of 2 reekalfjes
zij slaapt bij de dieren in het hok. Ze zijn dus aan mensen gewend. Het lijkt wel een soort kinderboerderij met theeschenkerij met zelf gebakken lekkers erbij
de hele parkeerplaats staat elke dag bommetje vol van juni tot augustus
wij hadden gewoon een privé bezichtiging Wat mooi
zo henig an moeten wij weer terug, hun moeten weer helpen op de boerderij, hun werk
dus onze honden nog uitgelaten bij een soort natuurmonumenten camping waar je voor €2,50 mag kamperen ⛺️
hun hebben overmorgen 4 dagen vrij, na 12 dagen werken, en gaan daar heen met de tent
een prachtig stromend water ernaast
daar kreeg ik een filmpje van paulien, het hoost in Twente
jemmig en nu hebben wij het droog
in Vågåmo nog langs de supermarkt
als hun klaar zijn met werken als afsluiting een bbq. Wij gaan morgen hier weer weg dan hebben wij hier ook 3 nachten gestaan, officieel mag je ook niet langer
ook wel weer zin om weer te vertrekken